Verhaal Frank

Mijn naam is Frank, ik ben 24 jaar oud en ik heb pdd-nos. Mijn passie is meubels maken. Ik geniet van sporten en ben dankbaar voor mijn grote groep vrienden, waarvan veel van korfbal zijn, waar ik al sinds mijn zevende deel van uitmaak.
Het afgelopen jaar heb ik een grote stap gezet door mijn eigen meubelbedrijf te beginnen. Toen ik zes was, kreeg ik de diagnose pdd-nos, dyslexie en dyscalculie.
Autisme brengt dagelijkse uitdagingen met zich mee, maar door mezelf elke dag uit te dagen, leer ik beter om te gaan met mijn emoties die me soms in de weg zitten. Sociaal contact is niet zo eenvoudig voor mij als voor anderen, voornamelijk omdat ik me comfortabel voel wanneer ik alleen ben. Het is vermoeiend om constant bezig te zijn met de gevoelens van anderen, aangezien het waarnemen van deze gevoelens nooit mijn sterkste punt is geweest.
Ik raak snel overprikkeld in drukke ruimtes; mijn hoofd registreert alle gesprekken, geluiden en bewegingen. Veranderingen zijn moeilijk voor me, en ik kan weken van tevoren stressen als er iets gaat veranderen. Zelfs kleine veranderingen, zoals het annuleren van een korfbaltraining ten gunste van een barbecue, kunnen me van streek maken.
Het praten met Inge heeft me geholpen. Soms is het moeilijk om te praten over dingen met familie of vrienden, niet omdat het niet kan, maar omdat het niet in me opkomt. Bij SamenAutisme kon ik eindelijk praten over mijn worstelingen in een comfortabele omgeving.
Tegen mensen die autisme niet kennen, wil ik zeggen: plaats niet alle mensen binnen het spectrum op één hoop. Iedereen is anders, met zijn eigen beperkingen en talenten. Het omgaan met iemand met autisme kan in het begin ingewikkeld zijn, maar leer ze kennen en je hebt er een trouwe vriend aan. Eerlijkere mensen zul je niet vinden.
Mijn advies aan anderen is om te praten met iemand bij wie je je op je gemak voelt en om jezelf uit te dagen, hoe klein ook. Het vieren van kleine overwinningen is belangrijk, ook al lijken ze misschien niet bijzonder omdat anderen ze zo gemakkelijk behalen.
Ik vind dat “ASS” geen geschikt woord is, omdat “stoornis” niet recht doet aan mensen met autisme. Ja, we hebben uitdagingen, maar het is overdreven om daar een negatieve naam aan te geven.
Voor mezelf zou ik wensen dat ik makkelijker met mijn vrienden kon omgaan, dat ik gemakkelijker vrienden kon maken en dat ik het minder spannend zou vinden om met onbekenden te praten.
Mijn doel is om mezelf blijvend uit te dagen in dingen die voor anderen misschien makkelijk zijn, maar voor mij lastig.