Verhaal Mas Koenders

Ik ben Mas Koenders, 24 jaar oud, een reparatie technicus en techneut die in zijn vrije tijd graag sleutelt aan hardware.

Ik kreeg de diagnose autisme tegen het einde van mijn tijd op de basisschool.

Voor mij betekent autisme dat mijn hoofd minder ruimte heeft voor (bepaalde) prikkels en dat ik meer moeite moet doen om deze prikkels uit mijn hoofd te krijgen. Denk hierbij aan een enorm druk evenement, ik ben dan niet in staat om het feit dat het ontzettend druk is opzij te zetten en gewoon te genieten van het evenement. Ik ben constant bezig om niemand voor de voeten te lopen en op te letten dat ik tegen niemand aan loop.

De coaching van Inge heeft mij geholpen om in te zien hoe ik moet handelen als ik word blootgesteld aan deze prikkels. Ook ben ik gaan inzien wat de prikkels zijn waar ik last van heb.

Autisme is lastig te beschrijven voor iemand die er geen ervaring mee heeft, maar om het zo eenvoudig mogelijk te beschrijven zou ik zeggen dat austime een persoon limiteert in hoeveel capaciteit er is voor bepaalde prikkels. Deze prikkels verschillen per persoon. Zodra de limiet is bereikt is er geen ruimte meer voor iets anders, ook al gaat het om hun beste vriend. Hierdoor kan een persoon met autisme geïrriteerd of boos reageren, ook al was er totaal geen aanleiding om zo te reageren. Één persoon met autisme verschilt weer van een ander persoon met autisme in hoeverre zij om kunnen gaan met bepaalde prikkels. In mijn ervaring is het universeel dat mensen met autisme minder ruimte hebben voor prikkels, maar de capaciteit voor deze prikkels verschilt per persoon.

Mijn advies naar andere jongens/mannen met autisme zou zijn dat er geen schaamte is in het erkennen dat je autisme hebt en hierbij hulp/ondersteuning te zoeken. Het heeft mij ook (te) lang geduurd voordat ik toegaf dat ik hulp nodig had. Meeste mensen hebben totaal geen idee hoe autisme in elkaar zit, waaronder mensen met autisme. Ik had er zelf ook geen goed beeld bij. Het is daarom ook voor je eigen belang om er achter te komen wat autisme voor jezelf betekent. Zodra jij hier een beeld bij hebt kan je dit aan andere mensen uitleggen, je gaat er dan achterkomen dat meeste mensen best veel begrip tonen en je hierbij willen ondersteunen.

Zelf vind ik het woord ”Autisme Spectrum Stoornis” niet helemaal passend voor het begrip autisme. Dit insinueert dat het afwijkt van de norm, maar wie bepaalt wat ”normaal” is? Voor mensen met autisme wijken mensen ZONDER autisme af van de norm. Het is simpelweg een aspect van het persoon met autisme, onderdeel van zijn/haar persoonlijkheid. Autisme Spectrum vind ik beter passen.

Voor mijzelf wens ik dat ik eerder aan de bel had getrokken. Als ik er eerder achter was gekomen wat autisme voor mij inhield was mijn tijd op de middelbare school makkelijker te doorstaan. Ik had dan meer en betere ondersteuning kunnen krijgen.

Mijn doel is om mijn leven te kunnen leiden zoals ik dat wil, ongeacht mijn diagnose. Ik wil kunnen doen wat ik wil doen en hier moet mijn autisme diagnose geen hinder in zijn.