Verhaal Elja

Wie ben ik:

Mijn Naam is Elja, Ik ben 31 jaar gelukkig getrouwd met mijn man Klaas.
Ik heb 1 zoon 27 en 1 dochter 24 . In mijn dagelijks leven ben ik aan het werk in de zorg.
Mijn hobby’s zijn wandelen en fotograferen. Ik hou van de kleine positieve dingen in het leven en geniet hier dan ook erg van.

Wanneer kreeg ik te maken met Autisme:
20 Jaar geleden kreeg onze zoon de diagnose PDD-NOS nu wel bekend als ASS-spectrum.
Vanaf het 2de levensjaar van onze zoon kregen wij als ouders door dat hij zich op een andere manier ontwikkelde dan zijn leeftijdsgenoten deden. In 2004 zijn wij de medische molen ingegaan en kreeg onze zoon zijn diagnose. Voor ons maakte deze diagnose niks uit, wij houden van onze zoon zoals hij is. Hij is inmiddels ontwikkelt tot een positieve volwassen man.

Wat betekend Autisme voor mij:
Als ik denk aan Autisme dan plopt er bij mij het volgende op: Het brein van een persoon die de diagnose Autisme heeft is niet anders, een persoon met het ASS-spectrum heeft meer verwerkingstijd nodig en is gebaat bij structuur. Voor mij betekent dit dat ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe tegen mijn zoon, zo creëer ik ruimte en vertrouwen voor mijn zoon en weet hij altijd waar hij aan toe is bij mij. Zelf zien wij onze zoon niet anders omdat hij de diagnose Autisme heeft gekregen.

Wat helpt mij in de coaching van Inge:
Doordat ik situaties kan bespreken met Inge en zij mij de juiste handvatten geeft. Mij kleiner laat denken maar ook dat ik even mijn ei kwijt kan bij Inge omdat ik zelf even het overzicht niet meer zie omdat er af en toe toch veel op ons als ouders af komt. Ook leert Inge ons om meer aan onszelf te denken want wij als ouders zijn ook belangrijk als persoon. En zo kunnen wij er ook meer zijn voor onze zoon.

Wat zou ik mensen willen zeggen die autisme (nog) niet kennen:
Verdiep je in de diagnose autisme, zoek lot genoten op om er over te praten. Maar vooral blijf communiceren met elkaar en niet over elkaar. Het kan je zo mooi helpen door met elkaar de verbinding te zoeken.

Heb je advies voor andere ouders:
Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Bied altijd structuur, maar maak ook kaders voor je kind die de diagnose autisme heeft. Vergeet de broers en zussen niet, ( die worden snel vergeten en raken meer op achtergrond) wanneer je een kind met de diagnose autisme hebt.
Wat er ook gebeurt, probeer de positieve dingen te blijven zien en te benoemen.

Wat zou ik voor mijzelf wensen:
Voor mezelf heb ik op dit gebied weinig wensen, wel heb ik de wens dat de hulp/ begeleiding voor de diagnose Autisme meer bekend wordt, en laagdrempeliger wordt zodat ouders ook om hulp kunnen en durven vragen, want dat is soms wel erg lastig en daardoor houdt dat vaak ouders tegen om de juiste hulp in te schakelen.

Wat is mijn doel:
Mijn doel is dat ik de juiste kennis en vaardigheden kan doorgeven aan mijn kinderen, dat ik een stabiele factor ben voor mijn kinderen en dat ik ze met een vertrouwd gevoel op eigen benen kan laten staan. Mijn doel is dat ik een liefdevolle ouder ben en dat mijn kinderen weten dat ze dag en nacht bij mij terecht kunn